Televisie: De realitysoap

De afgelopen decennia heeft de realitysoap televisieland veroverd via klassiekers als De Mol, Big Brother, Temptation Island en De Pfaffs. Maar hoe en waar is deze vorm van televisie eigenlijk ontstaan?

Definitie

Een realitysoap is een televisieprogramma waarbij de kijker het leven van enkele personen volgt. Het is een kruising tussen een documentaire (er wordt niet geacteerd) en een soap (de meeste realityprogramma’s lopen gedurende een tiental weken).

Ontstaan

Het concept om mensen te filmen in een ongeregisseerde situatie bestaat al sinds het ontstaan van de televisie. Reeds in 1948 startte Amerikaan Allen Fuller met het programma Candid Camera, waarbij een verborgen camera de reacties van mensen in een ongewone, grappige situatie registreert. Het programma kende navolging over de hele wereld.

De eerste realitysoap was An American Family uit 1973, een serie die het verhaal van een gezin in scheiding in twaalf afleveringen vertelt. Een jaar later volgde Engeland met een serie over een arbeidersgezin in Reading. Eind jaren ’80 werden er steeds meer realitysoaps uitgebracht, zoals Cops uit 1989 waarin politieambten tijdens hun dagelijkse bezigheden werden gefilmd.

Na het succes van Big Brother in 1999 onstond een echte hype in het genre, die tot op heden standhoudt.

Voorbeelden

De Mol

Concept: Tien kandidaten, onder wie één mol, moeten onder leiding van een presentator verschillende opdrachten uitvoeren. Om de opdrachten te doen slagen, en zo geld te verdienen voor de groepspot, moeten ze samenwerken en op elkaar vertrouwen. Ondertussen moeten ze ook proberen uit te zoeken wie de mol is. Wie op het einde de mol ontmaskert, wint het programma en een leuk geldbedrag.

Big Brother

Concept: Tien onbekenden worden samen voor 100 dagen in een huis opgesloten. Dagelijks moeten er opdrachten uitgevoerd worden. Wekelijks worden er twee kandidaten genomineerd door hun medekandidaten, waarna de kijker beslist wie van de twee moet vertrekken. De persoon die na 100 dagen als nog in het huis zit en door de kijker als winnaar wordt aangeduid, verdient een aardige som geld en eeuwige roem.

Temptation Island

Concept: Het programma wordt aangekondigd als “de ultieme relatietest”: vier koppels brengen twaalf dagen, gescheiden van elkaar, door op een tropisch eiland in het gezelschap van elf vrijgezellen. Tijdens deze twaalf dagen worden er dates georganiseerd in de meest romantische omstandigheden, zijn er feestjes à volonté en worden de koppels bij het kampvuur geconfronteerd met beelden van hun partners. Kunnen ze de verleiding weerstaan of vallen ze toch voor de charmes van de vrijgezellen?

Expeditie Robinson

Concept: Gedurende 40 tot 50 dagen strijden een aantal deelnemers op een onbewoond eiland om de Robinsontitel, de titel voor de beste overlever. In het begin worden er twee groepjes op twee afzonderlijke eilanden gedropt, die elkaar om de twee dagen bekampen in afwisselend een Robinsonproef en een Eliminatieproef. In de Robinsonproef is de hoofdprijs iets om de expeditie aangenamer te maken, zoals voedsel of contact met het thuisfront. De Eliminatieproef beslist welk team naar de Eilandraad moet, waar door middel van stemming wordt bepaald welke deelnemer het spel moet verlaten.

Ongeveer halverwege de expeditie smelten de twee groepen samen en verhuizen ze naar een nieuw eiland. Iedereen speelt vanaf dan tijdens de Robinsonproef voor zichzelf en de Eliminatieproef wordt vervangen door de Immuniteitsproef. De winnaar van de Immuniteitsproef kan tijdens de volgende Eilandraad niet worden weggestemd.

Als er nog drie of vier deelnemers overblijven, wordt de finale gespeeld, waarbij verschillende proeven beslissen welke twee of drie deelnemers naar de laatste Eilandraad gaan. Hier beslissen de stemmen van de deelnemers die sinds de samensmelting zijn afgevallen wie dé Robinson van de reeks is.

Door de jaren heen werd het concept van het programma vaak veranderd. Zo startte de eerste reeks met zestien deelnemers, een latere reeks met honderd. In de latere series werd het Afvallerseiland in gebruik genomen, waar deelnemers die na de samensmelting werden weggestemd terechtkwamen waarvan één als winnaar in de finale kwam te staan.

De Pfaffs

Concept: We volgen de familie van ex-voetballer Jean-Marie Pfaff in hun dagelijks leven. Niet enkel het leven van Jean-Marie en vrouw Carmen wordt gevolgd, ook dochter Debby, Kelly, Lindsey en hun respectievelijke partners staan centraal in deze realitysoap.

Boer zoekt Vrouw

Concept: Tien boeren beginnen op televisie hun zoektocht naar hun boerin. Na hun voorstelling krijgen vrouwen gedurende enkele weken de kans om de boeren aan te schrijven. Op basis van het aantal ontvangen liefdesbrieven worden vijf boeren uitgekozen om te volgen gedurende hun zoektocht naar de ideale partner tussen de brieven. Na een speeddate met tien vrouwen uit de brieven gaan de boeren op stap met vijf van de dames. Uit deze vijf nodigen ze elk twee dames uit om bij hen op boerderij te overnachten en te helpen. Na een aantal dagen kiezen ze één vrouw waarmee ze een citytrip maken om elkaar beter te leren kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s