Ballet: Zarathoustra – Béjart

Afbeelding van Mandy Fontana via Pixabay

Zarathoustra was volgens Béjart zelf de bekroning van zijn werk. Het twee uur durende ballet met zijn vijftig dansers is geïnspireerd door Nietzsche’s “Also Sprach Zarathustra”.

Maurice Béjart

Maurice Béjart werd op 1 januari 1927 geboren te Marseille als Maurice Berger, zoon van filosoof Gaston Berger. Later zal hij, als hommage aan de man, de familienaam van Molières echtgenote, Armande Béjart, aannemen. Béjart staat bekend als de grondlegger van het hedendaagse ballet: hij stapte al snel af van het elitaire karakter van ballet en bracht een vernieuwende, meer fysieke en sensuele dans. Hij was gedurende 27 jaar de huischoreograaf van de Brusselse Munt. Zijn bekendste werken zijn “Bolero”, de “IXe symfonie” van Beethoven, “Romeo en Julia”, “Messe pour le temps présent” en “Malraux”. Tot aan zijn dood in november 2007 werkte hij aan “Tour du monde en 80 minutes”, waarvan hij wist dat het zijn laatste creatie ging zijn. Op zijn vraag maakt het gezelschap Béjart Ballet Lausanne een wereldtournee met deze voorstelling.

Zarathoustra

Verhaal

Het ballet Zarathoustra is geïnspireerd op het boek “Also Sprach Zarathustra” van Nietsche en vertelt het verhaal van Zarathoustra, leerling en liefhebber van Wagner, die zich op zijn dertigste terugtrok in de bergen. Na tien jaar verliet hij die plek om zich onder de mensen te mengen in het gezelschap van zijn wijze slang en adelaar. Zarathoustra beschouwde de gemiddelde mens als een soort evolutionair noodzakelijk stadium tussen aap en Übermensch; het worden van de Übermensch is zijn doel. Het ballet volgt Zarthoustra op zijn ontdekkingstocht door de wijde wereld.

Eerlijk is eerlijk: na het bekijken van de voorstelling had ik geen flauw benul welk verhaal er eigenlijk achter het ballet schuilt en heb ik het even moeten opzoeken; hoewel ik tijdens mijn jeugd zelf tientallen balletvoorstellingen heb gedanst, was dit de eerste keer dat ik een opvoering volledig bekeek vanuit het publiek, wat je toch een heel andere kijk geeft op een voorstelling.

Beoordeling

Ook zonder het verhaal te kennen heb ik genoten van dit op zijn minst eigenzinnig te noemen ballet: Béjart combineert moderne dans met bewegingen uit het klassieke ballet, ondersteund door verschillende muziekstromingen gaande van Wagner over opera tot hedendaagse, moderne muziek. In het tweede deel van de voorstelling wordt het “orkest”, bestaande uit twee mannen met drums, cimbalen en andere muziekinstrumenten, zelfs even op het podium geplaatst.

Vanaf het begin wordt het publiek aangesproken door Zarathoustra, die tekst en uitleg geeft bij de voorstelling, wat in eerste instantie wel even schrikken was en een primeur voor mij. Het decor is simpel, zonder te veel franjes maar wel functioneel: zo wordt een simpele stalen constructie op ingenieuze wijze in de voorstelling verwerkt. Béjart maakt niet alleen gebruik van zijn tientallen dansers om het verhaal te vertellen, hij speelt ook met lichteffecten en kleuren, o.a. in de vorm van grote kleurige doeken waarmee lustig rondgezwierd wordt. Opvallend waren de vele grondoefeningen en sprongen, wat me heel vermoeiend leek. Daarnaast worden de vrouwen talloze keren gelift en vliegen de arabesques je bijna letterlijk om de oren. Al bij al was dit een wervelende ervaring die elke balletfanaat een keer móet meemaken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s