Patrick Swayze: Getalenteerd danser en acteur

Afbeelding van habanera dance via Pixabay

Patrick Swayze is geboren op 18 augustus 1952 en stierf op 14 september 2009 na een lange strijd tegen alvleeskanker. Hij was vooral bekend door zijn rol in Dirty Dancing en Ghost maar speelde daarnaast nog in tal van andere films en series.

Privéleven

Familie

Patrick Wayne Swayze werd op 18 augustus 1952 in Houston, Texas geboren. Hij heeft twee broers en twee zussen, waarvan één geadopteerd is. Zijn vader Jesse Wayne werkte in de chemie en stierf op 57-jarige leeftijd aan een hartaanval. Zijn moeder Patsy is een bekende choreografe die aan verschillende films meewerkte en haar eigen dansschool had, Houston Jazz Ballet Company. Zij bracht hem reeds op jonge leeftijd in contact met dans.

Liefde
Op 19-jarige leeftijd leerde Patrick Lisa Niemi kennen, 15 jaar en een leerlinge van zijn moeder. Ze volgde hem naar New York, waar hij een danscarrière probeerde op te bouwen. De twee trouwden in 1975 en ze bleven getrouwd tot aan zijn dood. Hun kinderwens bleef onvervuld. Nadat Lisa een miskraam had gehad, gaven ze hun kinderwens op. Hun huwelijk staat bekend als één van de stabielsten in Hollywood. Patrick Swayze zei ooit over zijn huwelijk: “We’re a team. A relationship survives because of keeping the friendship alive and learning how to fall in love over and over again and never taking the other person for granted and seeing things in a new light with new eyes. We’re big believers in, arguments are okay as long as it’s not about your ego, but it’s about a mutual goal — trying to create something special.”

Drankprobleem

Na de dood van zijn vader in 1982 begon Patrick Swayze stevig te drinken. Hoewel zijn huwelijk op springen stond, besloot hij pas hulp te zoeken nadat zijn zus Vicky in 1994 zelfmoord pleegde door een overdosis pijnstillers. Na een tijdje in rehab te hebben doorgebracht, trok hij zich terug op zijn ranches in California en Las Vegas om Arabische paarden te kweken. Hij wilde een tijdje niets met showbizz te maken hebben.

Diagnose: Pancreaskanker

In maart 2008 kwam de verschrikkelijke diagnose van pancreaskanker. De dokters gaven hem nog amper een half jaar. In plaats van in een hoekje te kruipen, bleef Patrick Swayze meewerken aan zijn meest recente TV-project, The Beast, waarin hij FBI veteraan Charles Barker speelt. Patrick Swayze bleef gedurende zijn ziekte zeer optimistisch en volgde verschillende, geavanceerde chemokuren. Midden 2009 echter kreeg hij te horen dat de kanker naar de lever was uitgezaaid en dat er geen hoop meer voor hem was. 14 september 2009 verloor hij de strijd en stierf hij op 57-jarige leeftijd in het bijzijn van vrouw en vrienden.

Carrière

Hoewel Patrick Swayze zeer vroeg een liefde voor ballet ontwikkelde, zette hij tijdens zijn middelbare schoolcarrière zijn balletcarrière aan de kant om zich te kunnen concentreren op atletiek. Nadat hij afstudeerde, kreeg hij zowel een atletiek- als een dansbeurs aangeboden. Hij koos voor atletiek en ging naar San Jacinto College in Houston, Texas, waar zijn focus op gymnastiek lag. Twee jaar later verliet hij de school om te toeren met de schaatsshow Disney on Parade. Toen hij terug kwam van het toeren, leerde hij in zijn moeders dansschool Lisa Niemi kennen.

In 1972 trok Patrick Swayze naar New York City om er een danscarrière uit te bouwen. Nadat ze afstudeerde aan de middelbare school voegde Lisa Niemi zich bij hem en trainden ze samen bij Harkness and Joffrey Ballet. Al snel na hun huwelijk in 1975 werd Patrick Swayze “prima ballerina” (belangrijkste danser) bij Eliot Feld Ballet Company. Zijn carrière bij het gezelschap was echter van korte duur omdat hij last kreeg van een oude voetbalblessure en hij een knieoperatie moest ondergaan. Deze operatie ging gepaard met een infectie en zodoende moest hij Eliot Feld Ballet Company verlaten.

In 1976 ging hij zich meer concentreren op acteren en maakte hij zijn Broadwaydebuut in Goodtime Charley. Later volgde West Side Story en in 1978 vertolkte hij de rol van Danny Zuko in Grease. Het was deze laatste rol die voor vele aanbiedingen vanuit Hollywood zorgde.

In 1979 maakte Patrick Swayze zijn Hollywooddebuut als rollerskater in Skatetown, U.S.A. Een eerste mijlpaal kwam er in 1983 toen hij door Francis Ford Coppola werd gecast voor The Outsiders, naast Tom Cruise, Matt Dillon en Emilio Estevez.

In 1981 maakte hij zijn debuut op het kleine scherm als leukemiepatiënt in M*A*S*H. Vier jaar later volgden twee reeksen van de miniserie North and South, de serie waarmee hij zichzelf in de schijnwerpers speelde.Hij speelde in het begin van de jaren ’80 ook nog in enkele minder bekende films zoals Red Dawn en Grandview, U.S.A.

Patrick Swayze werd pas een echte celebrity na zijn rol van Johnny Castle in de kaskraker Dirty Dancing, een rol die hem een Golden Globe-nominatie bezorgde. Door deze rol kreeg hij eveneens de kans om een zangcarrière te starten. Hij schreef zijn song “She’s Like the Wind”, die op de films soundtrack staat, voor zijn vrouw Lisa Niemi.

Op het einde van de jaren ’80 speelde Patrick Swayze in Road House en Next of Kin. Een jaar later, in 1990, haalde hij de rol van Jerry Zucker in Ghost binnen. Zijn slabakkende carrière kreeg hierdoor een heropleving én de rol bezorgde hem een tweede Golden Globe-nominatie. Een jaar later werd hij door People Magazine verkozen als The Sexiest Man Alive. Hetzelfde jaar speelde hij samen met Keanu Reeves in Point Break, gevolgd door City of Joy in 1992.

Enkele jaren later, in 1995, speelde hij samen met Wesley Snipes en John Leguizamo een trio drag queens in To Wong Foo, Thanks for Everything!Julie Newmar, een rol die hem een derde Golden Globe-nominatie opleverde. Tijdens het filmen van Letters From a Killer in 1998 brak Patrick Swayze zijn rechterbeen tijdens het paardrijden. Er volgden eind jaren ’90 nog een paar onsuccesvolle films waardoor zijn carrière in het slop kwam.

In de jaren 2000 speelde Patrick Swayze nog rollen in komedies, als Forever Lulu en Wakin’ Up in Reno, en dansfilms, als One Last Dance en het vervolg op Dirty Dancing, Dirty Dancing: Havana Nights. Daarnaast speelde hij mee in Donnie Darko, een psychologische thriller en tevens de meest succesvolle zelfstandige film van 2001. Ook zijn volgende film, 11:14, was een thriller. Meer serieuze rollen speelde hij in Jump! en Powder Blue.

Patrick Swayzes allerlaatste project was The Beast, een A&E serie waarin hij een FBI veteraan speelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s