Documentaire: Sicko – Michael Moore

Sicko is een documentaire uit 2007. In deze documentaire stelt Michael Moore de gezondheidszorg in de VS aan de kaak.

50 miljoen Amerikanen hebben geen ziekteverzekering

Maar deze documentaire gaat over de 250 miljoen Amerikanen die wél een ziekteverzekering hebben. Desondanks zit een groot deel van hen in de schulden door een ziekte, of kan – mág – niet geholpen worden en stevent op hun dood af zonder dat ze er zelfs iets aan te zeggen hebben. In tegenstelling tot in de meeste landen is de ziekteverzekering in de VS nl. geprivatiseerd, wat er toe leidt dat winsten voor de verzekeringsmaatschappijen belangrijker zijn dan de gezondheid van hun klanten. Om zo groot mogelijke winsten te waarborgen, bieden de verzekeringsmaatschappijen zo weinig mogelijk medische hulp; met de hulp van enkele gedupeerden probeert Michael Moore deze stelling te staven.

Schrijnende voorbeelden

En dat lukt hem aardig met de mensen die in zijn documentaire komen getuigen. Zo is er o.a. Rick die tijdens het houtzagen de vingertopjes van zijn middelvinger en ringvinger verloor. Aangekomen in het ziekenhuis kreeg hij de keuze: zijn middelvinger terug aannaaien voor 60.000 dollar of de ringvinger voor “slechts” 12.000 dollar. Rick probeert er de humor in te houden: “Als romanticus heb ik dan maar gekozen voor mijn ringvinger”, de droeve blik in zijn ogen vertelt een ander verhaal. Het oudere koppel dat, nadat de man drie hartaanvallen heeft gehad en de vrouw kanker heeft gekregen, bij hun dochter moet intrekken omdat ze de kosten voor de medicijnen niet meer kunnen betalen, heeft minder moeite om hun emoties in toom te houden. Ook getuigen talloze mensen die dringende medische hulp geweigerd werd om verschillende redenen: een 22-jarig meisje met borstkanker omdat ze te jong is om kanker te krijgen, een vrouw met een hersentumor omdat de operatie niet levensnoodzakelijk was en ondertussen gestorven is aan de hersentumor, de moeder wiens dochter in het ziekenhuis stierf omdat haar verzekeringsmaatschappij enkel wilde betalen voor medische hulp in een ziekenhuis van de maatschappij zelf, de vrouw van een man met nierkanker omdat de voorgestelde behandeling te experimenteel was, … De lijst gevallen is ellenlang en één voor één doen ze je maag omkeren.

De gezondheidssector spreekt

Moesten deze voorbeelden je nog niet overtuigd hebben van de slechte werking van het Amerikaanse gezondheidsstelsel, dan heeft Michael Moore nog een extra troef achter de hand: medewerkers van verzekeringsmaatschappijen die komen getuigen over de werking van de maatschappijen. Zo is er een telefoniste die mensen helpt met hun verzekeringsaanvraag en in tranen komt getuigen over haar werk. En een man die de volledige medische achtergrond van verzekerden moet uitpluizen, op zoek naar dat éne symptoom dat er op duidt dat de verzekeringnemer al ziek was vóór hij met de verzekeringsmaatschappij in zee ging, zodat de maatschappij een operatie en/of medicijnen niet hoeft te betalen. Maar ook dokters die extra beloond worden als ze mensen levensnoodzakelijke operaties weigeren, maar daardoor de verzekeringsmaatschappij 500.000 dollar besparen, passeren de revue, weliswaar met het schaamrood op de wangen.

De situatie in Canada, Engeland, Frankrijk en Cuba onder de loep

In het tweede, naar mijn smaak te lang uitgesponnen, deel bezoekt Michael Moore ziekenhuizen in Canada, Engeland, Frankrijk en Cuba, waar ziekenzorg gratis is voor de bevolking. Hij interviewt patiënten en dokters, die het lachwekkend vinden dat hij maar niet kan begrijpen dat echt álle ziekenhulp gratis is. Eén dokter zegt zelfs dat hij niet zou kunnen werken in een omgeving waar je (levensnoodzakelijke) hulp moet weigeren aan mensen die het zich niet kunnen veroorloven. Stap voor stap wordt het alsmaar duidelijker hoe verziekt het gezondheidsstelsel in de VS is.

Op zoek naar hulp in Cuba

Op het einde van de documentaire neemt Michael Moore enkele reddingswerkers van 9/11 met ademhalingsproblemen en nog enkele getuigen uit de documentaire mee naar Guantánamo Bay, de enige plek op Amerikaans grondgebied waar je gratis gezondheidszorg kan krijgen. Hij krijgt echter geen toegang en wijkt uit naar Cuba waar zijn gezelschap een uitgebreide check-up en medicijnen, die vele malen goedkoper zijn dan in de VS, krijgt. Het is verschrikkelijk om te zien dat vrijwilligers die hun leven hebben geriskeerd met 9/11 aan de kant worden geschoven en geen respect krijgen in de VS en helemaal naar Cuba moeten afreizen om de medische hulp te krijgen die ze verdienen, die ze nódig hebben.

Amerikaanse gezondheidszorg = Sicko

Hoewel ik deze documentaire veel te uitgesponnen vind, maakt Michael Moore wel een duidelijk punt: het gezondheidsstelsel in de VS is verziekt. Het beloofde land slaagt er niet eens in zijn mensen op een menswaardige manier te behandelen en stelt winsten boven de gezondheid van zijn inwoners. Dit is een documentaire die je een geweten schopt en je ogen medogenloos opent; ondanks het feit dat Michael Moore de situatie zeer zwart-wit voorstelt en slechts één kant van de zaak belicht, vind ik toch dat je deze documentaire móet gezien hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s