Een gladde, zuivere huid, ook voor jou

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Je kan het in elk vrouwenmagazine lezen: een gladde, zuivere huid ligt binnen ieders bereik maar kost wel moeite. Zeker een onzuivere, vette huid heeft wat hulp nodig maar als je de richtlijnen hieronder volgt, kan je de kwaliteit van je vette of gecombineerde huid fel verbeteren.


Onzuiverheden worden veroorzaakt door de opeenstapeling van dode huidcellen op het huidoppervlak, die je poriën blokkeren. Hierdoor wordt de talg in de porie opgehoopt, die weer kan reageren op bacteriën die zich op het huidoppervlak bevinden. Dit zorgt er dan weer voor dat de huid opzwelt en rood wordt. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, kan je onderstaande richtlijnen volgen.

Dagelijkse verzorging

Reinigen

Dagelijks moet je je huid zuiveren van het vuil dat zich in je poriën vastzet. Daarvoor was je je huid best elke ochtend en avond met een aangepast product. Als je make-up draagt, verwijder je ’s avonds eerst je make-up met een make-upremover alvorens je gezicht te wassen. Niet alleen verwijder je zo het vuil dat je huid constant aanvalt, een zuivere huid zorgt er ook voor dat de bestanddelen van je dag- en nachtcrème beter worden opgenomen.

Poriën sluiten

Na het reinigen blijven je poriën altijd ietwat openstaan waardoor er weer gemakkelijk vuil in kan kruipen. Sluit daarom na de reiniging je poriën door je huid te besprenkelen met koud water en/of door gebruik te maken van een lotion die de poriën sluit.

Hydrateren

Ook een vette huid verliest vocht en moet dus gehydrateerd worden. Hiervoor gebruik je ’s morgens en ’s avonds best een niet te vette crème. Zeker vanaf je 25ste is het belangrijk om je huid goed te hydrateren, omdat rimpeltjes zich vanaf die leeftijd beginnen te manifesteren.

Wekelijkse verzorging

Scrubben

Door je huid te scrubben, verwijder je dode huidcellen die je poriën kunnen verstoppen en zorg je voor een betere doorbloeding van je huid. Een scrub bevat schurende partikels die je huid kunnen beschadigen bij overdadig gebruik; maak daarom slechts twee à drie maal per week gebruik van een scrub.

Stomen

Twee à drie maal per week kan je je huid stomen. Door de damp verwijden je poriën en krijgt hardnekkig vuil de kans om vrij te komen. Na het stomen voelt je huid ook zachter aan en is ze meer ontvankelijk voor verdere verzorging zoals een maskertje of hydraterende crème. Als je meeëters wil verwijderen, doe je dat best na het stomen.
Ga met een handdoek over je hoofd een kwartiertje boven een kom kokend water zitten. Eventueel kan je twee à drie zakjes kamillethee in het water doen, dit werkt verzachtend op de huid.

Masker

Een masker heeft verschillende werkingen: hydrateren, (diep) reinigen, puisten bestrijden, huid glad maken, huid verstevigen, … In de drogisterij kan je verschillende klaargemaakte maskers vinden maar met hulp van enkele producten uit de keuken kan je zelf ook gemakkelijk gezichtsmaskers maken. Idealiter gebruik twee à drie maal per week een gezichtsmasker.

Enkele maskers om zelf te maken:

  • Voor een glad en puistloos hollywoodhuidje: Meng twee eetlepels havermout en één opgeklopt eiwit. Laat het mengsel 20 minuten inwerken, spoel af met warm water en eindig met een plens koud water om je poriën te sluiten.
  • Om je poriën te verkleinen: Meng vier eetlepels cacaopoeders en vier eetlepels volle melk totdat je een dikke massa hebt. Laat 20 minuten inwerken en dep af met een natte handdoek.
  • Voor een grondige en diepe reiniging: Meng gist met warme melk tot een papje en laat het op je gezicht opdrogen. Afspoelen met lauw water.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s