Filmrecensie: Loft

Loft is een Belgische thriller/dramafilm uit 2008 naar een scenario van Bart De Pauw, geregisseerd door Erik Van Looy. De film draait rond een moord in een loft.

Inhoud

Als er een dood lichaam wordt gevonden in een loft komen vijf getrouwde mannen, die tegelijk vrienden zijn maar ook op vele vlakken van elkaar verschillen, in nauwe schoentjes te staan. Ze gebruiken de loft namelijk om ongestoord te kunnen afspreken met hun al dan niet buitenhuwelijkse veroveringen. Aangezien zij de enigen zijn die een sleutel hebben en er geen sporen van inbraak zijn, is ieder van hen een verdachte. Terwijl ze het mysterie van de moord op het meisje proberen op te lossen, komen er vele geheimpjes bovendrijven en blijkt dat de goede vrienden elkaar niet zo goed kennen als ze wel denken.

Beoordeling

Dit is een stylisch knappe en spannende thriller die niet zou misstaan in de videorekken van Hollywood. Vanaf het prille begin krijg je de hoofdplot, een lijk in een loft, op je bord. Daarna wordt het verhaal vanuit drie standpunten verteld: vanuit de verhoorkamer bij de politie, in de loft waar de vijf mannen rond het lijk verzamelen en elkaar de pieren uit de neus halen en door middel van flashbacks. Hierdoor krijg je een mooie variëteit in locaties en vertelstandpunten maar leidt soms ook tot verwarring als de overgang niet duidelijk genoeg was of je even afgeleid was. Er wordt een duister sfeertje gecreëerd waarin niet alles is wat het op het eerste zicht lijkt.

Dit sfeertje wordt ondersteund door de stylische cinematografie. Erik Van Looy heeft optimaal gebruik gemaakt van zijn camera, zoals je duidelijk kan zien in de begingeneriek waarbij de camera het gebouw waarin de loft zich bevindt langs de buitenkant registreert alsof je in een buitenlift staat. Daarnaast hangt er een soft erotisch sfeertje over de film maar het wordt nooit vulgair. Afgaande op de cinematografie zou je zo geloven dat het om een Hollywoodfilm gaat in plaats van een Belgische film.

Je kan merken dat er aan het script hard gewerkt is: de plot zit naadloos in elkaar en bulkt van de memorabele dialogen. Bij sommige dialogen kan je echt merken dat Bart De Pauw het script heeft geschreven, er zitten enkele oneliners in die echt precies zijn humor belichamen. Maar naast grappig is het script ook zo spannend, met onverwachte plottwists, dat je tot de laatste minuut op het puntje van je stoel blijft zitten.

De cast is om van te snoepen: oude rakkers en nieuwelingen in het vak acteren zij aan zij en geen van hen gaat onderuit. Integendeel, de cast acteert heel sterk. Vooral Matthias Schoenaerts was voor mij de revelatie van de film en het was leuk om te zien dat Veerle Baetens buiten een lelijk eendje ook overtuigend een femme fatale kan vertolken. Enige minpunt is dat er zo veel personages zijn dat je bij geen van allen echt emotioneel betrokken raakt. Maar dat neemt niet weg dat de acteurs en de film een genot zijn om naar te kijken.

Deze post bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze links ontvang ik een kleine bijdrage waardoor ik deze site kan onderhouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s