Geld verdienen: Schrijven

Foto door Andrew Neel op Pexels.com

Geld verdienen met schrijven, het is al sinds mijn kinderjaren mijn grote droom. Ik ging in mijn berghutje – chalet aan het meer – villa tussen de weilanden (schrappen naar eigen droom) boeken schrijven en daar genoeg geld mee verdienen om van te kunnen leven zodat ik al mijn vrije tijd zou kunnen besteden aan nog meer schrijven.

De meeste dromen zijn bedrog, zei Marco Borsato, en nadat bleek dat een Nederlandstalig auteur maar met moeite rond kan komen van het auteurschap, ging ik maar als marketeer/copywriter aan de slag en verdien ik alsnog iets of wat mijn geld met schrijven. Toch ben ik er ook in geslaagd om een zakcentje bij te verdienen door op het web te schrijven. Hier zijn mijn beste tips:

Yoors

Op deze site kan je allerhande posts posten over de onderwerpen die je interesseren en bezighouden. Voor elke view beloont Yoors je met een Yp, wat overeenkomt met 1 cent. Dit kan snel oplopen als je genoeg posts schrijft en genoeg lezers weet te trekken. Ook als je nieuwe leden aanbrengt, word je hiervoor beloond. Via het systeem van upvoting kan je je rekening nog verder spekken. Voor meer informatie hiervoor verwijs ik je door naar dit artikel.

Textbroker

Op Textbroker kan je teksten schrijven voor verschillende opdrachtgevers. Nadat je je hebt aangemeld, moet je een testopdracht schrijven zodat je schrijfniveau kan bepaald worden. Dit schrijfniveau wordt aangeduid met sterren: hoe meer sterren je ontvangt, hoe hoger je verdiensten liggen.

Zodra je opdracht is beoordeeld, kan je beginnen schrijven. Je kan grasduinen tussen de Open Orders, die onderverdeeld zijn in verschillende onderwerpen. Je kiest zelf welke opdracht je aanneemt en je ziet altijd vooraf hoeveel je verdient met de opdracht.

Onder het kopje Teams kan je je inschrijven voor de teams die jou interesseren. Het voordeel van de Team Orders is dat je meer verdient per woord. Als je inschrijving wordt aanvaard, zie je in de linkerkolom van je scherm de opdrachten staan. Ikzelf wordt regelmatig spontaan gevraagd om een team te vervoegen. Het leuke is dat elk team een ander onderwerp behandelt, waardoor je over veel verschillende zaken kan schrijven en zelf kan bepalen waarover je wil schrijven. In een Team zitten echter ook andere schrijvers en als de opdrachten geliefd zijn, moet je je haasten om iets te kunnen schrijven.

Als laatste heb je de mogelijkheid dat je wordt aangeschreven door een opdrachtgever en dat jullie overeen komen dat je enkele opdrachten gaat schrijven. Deze opdrachten worden doorgegeven als Direct Order en voor deze opdrachten bepaal je zelf de verdienste per woord.

Op deze manier heb ik wekelijks een mooi aantal opdrachten waardoor ik fijne inkomsten heb via Textbroker.

Een eigen blog

Voor iedereen die graag schrijft, is een eigen blog op het wereldwijde web een aangename hobby. Zelf heb ik het ook meerdere keren geprobeerd maar ben telkens gestopt wegens te veel prestatiedruk, te weinig tijd, te weinig appreciatie, te weinig lezers, …

In tegenstelling tot een site als Yoors en Textbroker heb je bij een eigen blog de touwtjes zelf in handen; gaande van de lay-out, over de onderwerpen waarover je schrijft, tot de hosting. Als je kiest voor een eigen domeinnaam komen er best wat nevenactiviteiten bij die het schrijfproces in de weg staan.

Geld verdienen doe je door je Google Adsense-account te koppelen en banners aan te bieden aan bedrijven. In een verdergevorderd stadium kan je gesponsorde artikels gaan schrijven, waarbij zich dan weer de vraag stelt hoe objectief je nog kan zijn. De echt grote bloggers brengen een eigen productlijn uit of gaan samenwerkingen met een merk aan. The sky is the limit! En de concurrentie bikkelhard. Het is heel moeilijk om op te vallen tussen de veelheid aan blogs die het web rijk is. Daarnaast is de aandacht van de huidige generatie ook meer en meer verschoven naar YouTube en Instagram, waardoor geschreven content meer en meer in de vergeethoek wordt geschoven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s