Televisie: Extras (BBC)

Extras is een Britse humorserie over het wel en wee van figuranten. De serie werd tussen 2005 en 2007 uitgezonden door BBC en werd geschreven en geregisseerd door Ricky Gervais en Stephen Merchant, het team dat eveneens The Office maakte.

Programma

Programma-informatie

De serie werd geschreven en geregisseerd door Ricky Gervais en Stephen Merchant, die ook The Office samen maakten. Daarnaast nemen de twee ook de hoofdrollen voor hun rekening. De complete reeks Extras bestaat uit twee series van telkens zes afleveringen en een Kerstspecial. Opvallend is dat Extras geen gebruik maakt van een traditionele begingeneriek: elke aflevering begint met een filmopname, waarna het beeld wordt uitgezoomd en je zicht krijgt op de hele filmset.

Het verhaal

In de eerste serie maken we kennis met Andy Millman, die het wil maken als acteur. Hij komt echter niet verder dan figureren, waarbij hij vaak samenwerkt met Maggie Jacobs. Andy droomt echter van meer dan wat achtergrondwerk en probeert zijn zelfgeschreven sitcom, When The Wistle Blows, aan BBC te verkopen. In de tweede serie staat deze sitcom centraal en evolueert Andy van figurant naar TV-persoonlijkheid, met alle positieve en negatieve gevolgen van dien. Ondanks de hoge kijkcijfers krijgt zijn sitcom namelijk af te rekenen met negatieve kritieken. In de Kerstspecial heeft Andy een nieuwe manager en is hij een grote ster. Maggie daarentegen moet schoonmaakklusjes aannemen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Personages

Hoofdpersonages

Andy Millman (Ricky Gervais)
Andy is een vroege veertiger die zijn job heeft opgegeven om het te maken als acteur. Hij moet het echter doen als figurant maar doet alle moeite van de wereld om toch maar een rolletje met tekst te bemachtigen. Met een beetje hulp van zijn manager slaagt hij erin BBC warm te maken voor zijn zelfgeschreven sitcom. Hij merkt echter al snel dat hij zijn principes en ideeën opzij moet zetten om de bazen tevreden te houden. Uiteindelijk krijgt hij dan toch de aandacht van het publiek waar hij altijd van gedroomd heeft, maar zijn collega-celebrities zijn minder mild voor Andy en zijn sitcom.

Maggie Jacobs (Ashley Jensen)
Maggie is Andy’s beste maatje in het wereldje: ze figureren geregeld samen en kennen elkaar redelijk goed. Maggie is een mannenverslindster van eind de dertig, een lieve vrouw maar niet al te snugger, een beetje sociaal naïef. Vaak vertelt ze persoonlijke zaken over Andy door zonder te beseffen dat ze hem zo goed belachelijk maakt – de eerste keren is dit hilarisch maar vooral tijdens de tweede serie wordt het met momenten vervelend. Toch laat Andy haar niet vallen. Zelf heeft ze geen ambitie om meer dan een figurant te worden.

Darren Lamb (Stephen Merchant)
Darren is Andy’s suffige manager die weinig tot niets doet om zijn klant in the picture van de grote filmmaatschappijen te krijgen maar toch telkens zijn percentage wil opstrijken. Darren is voornamelijk bezig zijn andere klant, “Barry from Eastenders”, terug aan het werk te krijgen en is daarbij niet beschaamd om Andy aan de kant te schuiven.

Shaun Williamson oftewel Barry uit Eastenders (Shaun Williamson)
Shaun speelt zichzelf in Extras. Hij is Darrens grootste klant en wordt steevast voorgesteld als “Barry from Eastenders”. Na zijn exit uit Eastenders geraakt hij maar moeilijk aan de bak en hij klust wat bij bij Darren. Waar Darren is, is Shaun te vinden. Hij spreekt niet vaak maar is wel heel aanwezig in de serie.

Greg (Shaun Pye)
Greg is net als Andy als figurant begonnen maar krijgt nu grotere rollen aangeboden, waarover hij geregeld komt opscheppen tegenover Andy. Greg is niet in elke aflevering te zien.

Bijrollen
In elke aflevering duikt er steevast een bekend acteur of persoonlijkheid op die een parodie op zichzelf speelt. Zo is er o.a. Kate Winslet die vunzige taal uitslaat gekleed in een nonnenhabijt, Ben Stiller als geïrriteerde regisseur, Orlando Bloom en Daniel Radcliffe die hoog met zichzelf oplopen en Maggie proberen binnen te doen, David Bowie die Andy in een volle celebritynachtclub belachelijk maakt, Chris Martin die op alle mogelijke manieren de nieuwe cd van Coldplay wil promoten en Sir Ian McKellen die Andy regisseert in een toneelstuk over homoseksuelen.

Deze post bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze links ontvang ik een kleine bijdrage waardoor ik deze site kan onderhouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s