Boekrecensie: Rosie – Stephen King

Rosie vertelt het verhaal van een moegetergde vrouw die wraak neemt op haar mishandelende man Norman.

Het boek

Gegevens

ISBN: 90-245-5533-7
Oorspronkelijke titel: Rose Madder
Oorspronkelijke uitgever:
Uitgever NL: Uitgeverij Luitingh ~ Sijthoff B.V., Amsterdam
Vertaling: Lucien Duzee en Hugo Timmerman

Inhoud

Eén druppel bloed volstaat voor Rose Daniels om plotsklaps te besluiten haar man te verlaten. Veertien jaar van mishandelingen en strikte controle door haar man eisen nu zowel psychisch als fysiek hun tol en Rose trekt naar een stadje 1500 kilometer verderop, waar ze als Rosie McClendon met de hulp van een vrouwenorganisatie en Bill Steiner een nieuw leven probeert op te bouwen. Haar man Norman is in alle staten door haar lef en reist haar achterna om eens “stevig met haar te praten”, hij gebruikt daarvoor echter liever zijn vuisten dan zijn mond. Lukt het Rosie om zichzelf eindelijk van haar man te verlossen? En welke rol zal het schilderij dat ze in het pandjeshuis van Bill Steiner kocht daarin spelen? De vrouw in de meekraprode jurk die afgebeeld staat op het schilderij belooft haar in elk geval dat ze haar gaat verlossen van Norman maar niet zonder een prijs te laten betalen.

Beoordeling

Het verhaal wordt verteld in de derde persoon, zowel vanuit het standpunt van Rosie als vanuit het standpunt van Norman. Beide personages hebben een eigen “toon” en Stephen King slaagt er heel goed in om beiden goed uit de verf te laten komen. Rosie is de mishandelde vrouw die veertien jaar in functie van haar man leefde en daardoor ietwat wereldvreemd is geworden. Tijdens haar poging om een nieuw leven op te bouwen, moet zij terug leren anderen te vertrouwen en lief te hebben maar ook mensen toelaten haar lief te hebben. Ze groeit tijdens het verhaal van een verlegen madeliefje naar een zelfverzekerde vrouw. Norman is de dominante man die kwaad is op de hele wereld en op zijn vrouw die zijn bankpasje gebruikte om van hem te vluchten in het bijzonder. Hij is niet bang om zijn contacten en functie bij de politie te misbruiken om zijn vluchtende vrouw terug te vinden, en als dit nog niet helpt, aarzelt hij niet om bruut geweld te gebruiken. De delen geschreven vanuit zijn standpunt zijn dan ook doorspekt met grof taalgebruik en geweld. Doordat Stephen King vooral vanuit de gedachten van zijn personages schrijft, kom je met weinig woorden redelijk veel over hen en hun (gezamenlijke) verleden te weten.

Er wordt veel nadruk gelegd op de solidariteit tussen de mishandelde vrouwen: ze springen constant voor elkaar in de bres, steunen elkaar tijdens de moeilijke momenten en sommigen zijn zelfs niet te beroerd om Norman aan te vallen als het nodig is.
Een deel van het verhaal speelt zich af in de wereld van het schilderij. Even googlen (wegens een vermelding op de achterflap die ik niet kon plaatsen) leerde me dat de wereld van het schilderij, de wereld van Roland uit de reeks van De Donkere Toren is. Ook zonder deze reeks te hebben (uit)gelezen, kan je dit verhaal perfect volgen.

Stephen King smijt in dit boek ook weer met een hele hoop mooie en beeldende beschrijvingen zodat het boek zich als een film voor je ogen ontrolt.

Het viel me in dit boek wel op dat hij heel veel gebruik maakt van vergelijkingen, zoals bv. “de dag was uitgetrokken als warme toffee”, “hij is net een moedervlek” en “haar nieren voelden aan als hete keien die begraven lagen in haar rug”. Na een tijdje begon dit me wel te storen maar het kon me zeker niet doen stoppen met lezen. Eigenlijk kan niets me weerhouden om een Kingboek uit te lezen…

De schrijver: Stephen King

Stephen King werd op 21 september 1947 geboren in Portland, Maine, waar trouwens een groot deel van zijn boeken zich afspeelt. Reeds op jonge leeftijd begon hij te schrijven en algauw stuurde hij kortverhalen, die overwegend positief werden onthaald, naar verschillende tijdschriften. In 1974 debuteerde hij met de roman Carrie, die al snel verfilmd werd. Daarna volgden o.a. The Shining, Misery, The Green Mile, The Shawshank Redemption en nog veel meer. Een groot deel van zijn romans werden verfilmd, waarin hij soms ook een rolletje kreeg. In 2003 ontving hij een Lifetime Achievement Award. Hij schreef ook enkele boeken onder het pseudoniem Richard Bachman. Stephen King wordt beschouwd als dé horrorschrijver van zijn generatie.

Deze post bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze links ontvang ik een kleine bijdrage waardoor ik deze site kan onderhouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s