Boekrecensie: De Duivel Draagt Prada – Lauren Weisberger

De Duivel Draagt Prada is het boek waarop de film The Devil Wears Prada is gebaseerd en werd geschreven door Lauren Weisberger. Het personage Miranda Priestly is gebaseerd op de hoofdredactrice van Vogue, Anna Wintour.

Het boek

Gegevens

ISBN: 978-90-225-4617-8
Oorspronkelijke titel: The Devil Wears Prada
Oorspronkelijke uitgever: Doubleday
Uitgever NL: De Boekerij bv, Amsterdam
Vertaling: Sabine Mutsaers

Inhoud

Andrea Sachs komt net van de schoolbanken als ze de tweede persoonlijk assistente wordt van Miranda Priestly, hoofdredacteur van Runway, het grootste modetijdschrift ter wereld; een job “waar miljoenen meisjes een moord voor zouden doen”, volgens iedereen die bij het tijdschrift werkt. Andrea droomt eigenlijk van een job als journaliste voor The New Yorker en kent weinig tot niets van mode. Maar, nog volgens de medewerkers van Runway, een jaar voor Miranda Priestly, een grote naam in de mode- en tijdschriftenwereld, werken, bezorgt je niet enkel meer ervaring dan vijf jaar voor een ander tijdschrift werken maar is ook een opstap naar je droomjob; na één jaar wendt Miranda namelijk haar macht aan om je aan je droomjob te helpen.

Met deze informatie in haar achterhoofd werkt Andrea werkdagen van meer dan twaalf uur en loopt ze de benen onder haar lijf uit om aan Miranda haar grillen te voldoen; weigeren is geen optie, voor Miranda bestaat “dat is onmogelijk” niet. Zo moet Andrea er voor zorgen dat haar ontbijt ultravers is, ongeacht welk tijdstip de hoofdredacteur op kantoor arriveert; moet ze voor twee kopijen van de nieuwe Harry Potter zorgen, nog voor het boek in de winkel ligt; moet ze een restaurantrecensie zoeken met een minimum aan informatie en wordt er van haar verwacht dat ze de stomerij en alle andere belangrijke en minder belangrijke afspraken regelt.

Terwijl ze alle moeite van de wereld doet om Mirandas leven op rolletjes te laten lopen, valt het hare in duigen. Door haar veeleisende werkschema en Mirandas grillen merkt ze niet dat haar vrienden en familie als zand door haar vingers glippen. Kan Andrea het tij nog keren en ziet ze op tijd in hoe absurd geobsedeerd ze is door haar job?

Beoordeling

Voor de liefhebbers van mode en chicklit is dit smullen van de bovenste plank. Je krijgt een kijkje in de interne keuken van een modetijdschrift, er worden smeuïge roddels verteld en natuurlijk is er ook een verhaallijn over de liefde.

Het boek is geschreven in de ik-persoon, waardoor je je gemakkelijk kan inleven in het personage van Andrea Sachs. Helaas blijven de andere personages redelijk oppervlakkig, enkel het personage Miranda Priestly werd zo uitgebreid uitgewerkt dat ze het bloed onder je nagels uithaalt. Lauren Weisberger hanteert een vlotte stijl met niet te veel moeilijke woorden of hoogdravende zinnen.

Het verhaal is met momenten zo over the top dat je je hoofd in ongeloof schudt, je kan soms echt niet geloven wat Miranda durft vragen en hoe Andrea als een marionet voor Miranda springt. Gelukkig werd het boek met de nodige humor geschreven, zoniet zou het zijn uitgemond tot één grote, lange klaagzang over het werk van een persoonlijk assistente. Toch kan je het boek maar met moeite wegleggen; je wil toch elke keer weten of Andrea er in slaagt om wat Miranda ook gevraagd heeft tot een goed einde te brengen.

Ik vind het positief dat het einde niet zeemzoet is. Hoewel het einde ietwat anders is dan in de film, die op dit boek was gebaseerd, kon het mij zeker bekoren. De meeste verhaallijnen worden helemaal afgewerkt, enkel over de verhaallijn met de sexy schrijver Christian Collinsworth blijf je helaas in het ongewisse. Dit is een aanrader voor een donkere winteravond, met een dekentje op de sofa, of als lectuur tijdens een strandvakantie!

De schrijver: Lauren Weisberger

Lauren Weisberger werd geboren op 28 maart 1977 in Scranton, Pennsylvania en verhuisde op haar elfde naar Allentown, Pennsylvania, waar ze les volgde aan Parkland High School. In 1999 behaalde ze een diploma in Engels aan Cornell University. Na haar studies maakte ze een reis door Europa, Israël, Egypte, Jordanië, Thailand, India, Nepal en Hong Kong. Na die wereldreis scoorde ze haar eerste echte job: assistente van de hoofdredactrice van Vogue, Anna Wintour. Over deze job schreef ze haar eerste boek, De Duivel Draagt Prada. Daarna volgden, in 2005, Gucci En Gossip en, in 2008, Chanel Chic.

Deze post bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze links ontvang ik een kleine bijdrage waardoor ik deze site kan onderhouden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s