Film: Before The Devil Knows You’re Dead

Before The Devil Knows You’re Dead is een film van Sidney Lumet. In deze kroniek van verval maakt Marisa Tomisei haar comeback naar het witte scherm en hoe!

Inhoud

De broers Andy en Hank zitten in geldproblemen, grote geldproblemen. Om deze te verhelpen, komt Andy met het voorstel om de juwelierszaak van hun ouders te overvallen. Een overval die volgens hem niet kan mislukken en voor beide partijen een win-winsituatie zal zijn. Er zal geen geweld gebruikt worden, dus zullen er ook geen slachtoffers vallen. Maar als Hank een vriend bij de overval betrekt, krijgt de zaak een staartje met verstrekkende gevolgen voor de hele familie en vader Charles is niet van plan de daders vrijuit te laten gaan.

Beoordeling

Op zich stelt het verhaal niet veel voor maar dankzij de montage is dit een verfrissende, rauwe film geworden. We volgen de gebeurtenissen in de dagen voor, tijdens en na de overval vanuit drie verschillende standpunten. Dankzij deze manier van vertellen ontdek je gedurende de hele film steeds nieuwe elementen zodat de puzzel op het einde volledig in elkaar past. Het verhaal wordt met een zekere naturel en realisme gebracht dat het voelt alsof je naar een homevideo aan het kijken bent. In tegenstelling tot de meeste films loopt niet alles op rolletjes wat het realiteitsgehalte de hoogte injaagt. Ook de acteerprestaties van zowat alle acteurs maken van deze film een echte aanrader. Ethan Hawke is subliem als de getroubleerde jongere broer die steeds dieper in de shit wegzakt, Philip Seymour Hoffman zet de rol van oudere broer die alles onder controle lijkt te hebben sterk neer. Hoewel Marisa Tomisei slechts een bijrol heeft als de vrouw van Andy die zich tussen twee vuren bevindt, kan je haar comeback naar het witte scherm maar moeilijk over het hoofd zien.

Weetje

De filmtitel is een onderdeel van een Iers spreekwoord: May you be in heaven half an hour… before the devil knows you’re dead.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s